- - - Hirdetés - - -
- - - - - - -

Jobb vagy Bal Agyfélteke?

2009 november 16. » Tesztek 34 hozzászólás »

Agyféltekék

Az emberi agy két féltekére oszlik. A kérgi idegsejtek egy 3 milliméteres réteget alkotnak, amely főleg neuronok (idegsejtek) testjeiből áll. Ezért ez a rész szürke színű – szürke állomány.

A legtöbb ember esetében az agy jobb oldali része felelős a kreatívabb, művészi funkciókért, a bal pedig a logikusabb, elemző funkciókért.

A két féltekét egy szövettömeg köti össze, amely átkapcsoló állomásként működik – „hatalmas agyközi kábelrendszer”. Egészséges embereknél az agy integrált egészként működik. A két félteke egyszerre vesz részt a gondolkodásban és a test működésének szabályozásában. Az agy tehát egy egészként működik, téves lenne azt állítani, hogy a két agyfélteke két külön agyat alkot.

Féltekei sajátosságok

A tudósok már az 1800-as évek közepén fontos megállapításokat tettek az egyes agyféltekék sajátosságaival kapcsolatban. Sőt már az egyiptomiak is tisztában voltak azzal, hogy az agy jobb féltekéje irányítja a test bal oldalát, a bal pedig a test jobb oldalát. A modern vizsgáló eszközök és képalkotó eljárások azonban sokkal pontosabb működésbeli különbségekre képesek rámutatni.
Leegyszerűsítve az alábbiakat jelenthetjük ki: A két agyfélteke nem azonos módon működik.
A bal agyfélteke felelős a beszélt és az írott nyelv, a logika, a számolási képességekért és az elvont, tudományos fogalmakért.
A jobb félteke felelős a mintázatok és formák felismeréséért, az arcvonásokra való emlékezésért, a művészetek értékeléséért, a humorért, a zenéért, a táncért, a képzelőerőért és a téri képességekért.

Féltekei dominancia

Általában agyunk bal és jobb féltekéje eltérő módon dolgozza fel az információt. Hajlamosak vagyunk arra, hogy a domináns oldal használatával dolgozzuk fel az információt. Ugyanakkor a tanulási és gondolkodási folyamatok akkor hatékonyabbak, amikor mindkét féltekét bevonjuk ebbe. Ez a kevésbé domináns félteke erősítését jelenti.
Van néhány információfeldolgozási stílus, amely minden tanulóra sajátos, egyedi módon jellemző.

Ilyen például a lineáris/holisztikus feldolgozásmód.

A bal féltekei dominanciával rendelkező személyek az információval lineárisan, sorban, egymás után szeretnek foglalkozni. Ezzel szemben a jobb féltekei dominanciával rendelkező személyek az egésztől szeretnek a részek felé haladni.

Egy másik mód a szekvenciális/random feldolgozás.

A bal félteke a szekvenciákat szereti. Az ebben domináns személyek például szeretnek listákat, beosztásokat, napi terveket készíteni. A jobb félteke sokkal inkább random. Az ebben domináns személyek egyik feladatról a másikra ugranak, egyszerre több dologgal foglalkoznak, lázadoznak ha heti beosztást kell készíteniük vagy ha utasításokat kell követni.

A szimbolikus/konkrét feldolgozásmód egy újabb különbség.

A bal agyfélteke szereti a szimbólumokat (pl. betűk, szavak, matematikai jelölések). Az ebben domináns tanulók számára nem okoz nehézséget matematikai formulákat vagy szavak listáját memorizálni. A jobb félteke a konkrét dolgokat szereti. Az ebben domináns személyek látni érezni, tapintani, csinálni akarják a dolgokat. Nehézségeik lehetnek a kizárólag szavakra épülő tanulási környezetben. Ők azt akarják látni, hogy a formula hogyan működik az adott helyzetben, a gyakorlatban.

Egy másik mód a logikus/intuitív.

A bal agyfélteke logikus módon dolgozza fel az információt. Részletről részletre szereti megismerni az új anyagot és ebből vonja le a következtetést. A jobb féltekés feldolgozás inkább intuitív. Az ebben domináns személyek gyakran megoldják a problémát de nem tudják megmondani, hogy miképpen jutottak el oda.

A verbális/nonverbális feldolgozás egy újabb mód

A jobb féltekei dominanciával rendelkező személyek számára nem okoz nehézséget szavakkal kifejezni magukat. A bal féltekei dominanciával rendelkezők gyakran tudják, hogy mit szeretnének mondani de nem találják meg hozzá a megfelelő szavakat. A különbség markánsan megnyilvánul e kettő között, amikor például útbaigazítanak valakit.

Megemlíthetünk még egy feldolgozási módot, ez a valóság-alapú/fantázia-alapú feldolgozásmód

. A bal félteke a valóság-alapú dolgokat szereti. Ha egy ebben domináns személy új környezetbe érkezik könnyen alkalmazkodik hozzá. Érdeklődik a szabályok iránt és könnyen követi őket. A jobb féltekés dominanciával rendelkező személy viszont megpróbálja megváltoztatni a környezetet. Gyakran pedig nem veszik észre, hogy valami nincs rendben. Számukra több visszajelzést szükséges adni.

Neked jobb vagy bal a domináns agyfélteke? :)

- - - Hirdetés - - -
- - - - - - -

34 Hozzászólás - Jobb vagy Bal Agyfélteke?

 1. Hello!

  Erdekes, amit irtal. Viszont a “A verbális/nonverbális feldolgozás egy újabb mód” reszbe becsuszott egy kis eliras. A felsorolt ket ellentetes eset a jobb feltekere van irva. Az egyik valoszinuleg a balra vonatkozik.

  Udv:
  cn

 2. Igen, a bal agyféltekések tudják könnyen kifejezni magukat és a jobb agyféltekések kevésbé. Nekem a jobb a domináns agyféltekém.

 3. Érdekesnek találtam amiket leírtál. Kíváncsi lennék, hogy a modern pszichológia (vagy más tudományág) hogyan vizsgálja, hasznosítja ezt. Az is érdekes lehet, hogy mindezen biológiai dolgokba mennyire van beleszólása a léleknek, a személyiségnek, viselkedésnek.
  Gratula, tettszett az írásod. =)

 4. Szijja :) Én nekem bal a domináns agyféltekém. Ezt amugy könnyen meg lehet állapitani a bal kezeseknek a jobb a jobb kezeseknek a bal. Ezt nem csak ugy mondom ez így van :) Azért van az hogy a bal kezesek sokkal szebben rajzolnak pl. nekik a művészi oldal az erősebb míg mi jobb kezesek inkább megcsinálunk egy matek egyenletet vagy egy fejtörőt :)

 5. nekem a jobb agyfélteke mert amugy meg balkezes vagyok :D és tök igaz :D

 6. Én is nagyon érdekesnek találtam az oldalt. Én jobb féltekés vagyok:)

 7. Meglepett ez a teszt. Én jobbkezes vagyok, mégis abszolút ‘jobb féltekésnek’ bizonyultam, pedig aztán nem vagyok se különösebben kreatív, rajzolni meg ilyesmit meg aztán még kisóvodás szinten se tudok.

 8. ÉN eredendőleg balkezes vagyok, de jobbkézre lettem szoktatva, ehhez mérten pedig egyensúlyban van a két félteke a teszt alapján, de inkább a jobb a domináns. Egyébként aeea meg nem vennék mérget hogy a jobb agyféltekések feltétlen bal és igy tovább, tekintve hogy anyám aki nagy szervezőnek mondható, listát csinál mindenről stb, bal kezes, de tény hogy melette spontán is szóval tudja tök :D

 9. tetszett a teszt! tapsoltam is közben párszor! nálam működik a dolog!

 10. Énnálam is balkezes létemre abszolút a bal agyfélteke tűnik dominánsnak.

 11. Sajnos én nem találom a tesztet!Hol tudom letesztelni, hogy jobb vagy bal agyfeles vagyok?

 12. Az tévhit miszerint 100%-osan igaz lehet hogy a bal agyféltekéjüket haszáló emberek jobbkezesek, és ennek az ellentéte. (Az igaz hogy a bal agyfélteke a test jobb oldalát, meg a jobb a test bal oldalát irányítja, de kimutatták hogy a jobb kezes emberek 90%-a használja csak a bal agyféltekét, míg alig 2/3-a használja csak a jobb agyféltekéjével a bal kezét) Bár Átlagban igaz, mármint ami a nagy számok törvényét illeti. Nálam a bal agyfélteltekém a dominánsabb, mármint valósznű..

 13. Balos vagyok, ami kicsit érdekes…
  Mert balos létemre novellákat, verseket írok, vonzódom az ezotériához, szinte nem is ismerem a valóságot sem, mert a saját kis világomban élek. Matek sose ment, humán beállítottságú vagyok.
  Ja, és kétkezes vagyok… :D Írni nem tudok ballal (vagyis tudnék, de elég csúnya, és fárasztó), de pl. pingpongban teljesen mindegy, melyik kezemben van az ütő.
  Ja, és amiért idekeveredtem: a kineziológus azt mondta, még nem látott ilyet, egyáltalán nem működik a jobb féltekém. (Persze, biológiailag működik, csak energetikailag nem.) Hogyan lehet bekapcsolni???

 14. Összeszámoltam és nekem 3 igaz a bal agyféltekére 3 a jobb agyféltekére :S most akkor melyik? :D tud valaki segíteni?

  Amúgy én is kétkezes vagyok, viszont én inkább ballal írok :D pingpongban nekem is mindegy hogy melyik kezemben van az ütő evésnél meg a kanál :D

  Komolyan érdekelne hogy melyik agyféltekém domináns

 15. Mindenki szeretne jobb féltekés lenni…mert ők olyan “mások”. Csináltam egy tesztet. REMÉLTEM, hogy az jön ki, jobb féltekés vok. Naná, h. az vok, hiszen valahol tudtam ezt magamról, de azt hittem, csAK A nagyképűségem:P. De nem:). Pedig jobb kezes vagyok. Az igaz, hogy utálom a matekot és szívesebben rajzolok, az éneklés megy, a szolfézs viszont nem annyira…stb. Szeretem, ha “művészlélekként” tekintenek rám:).

 16. Mind2

 17. És mi van akkor ha mind a kettő jellemző rád, egyik dologban jobb másikban bal agyfélteke.??

  Ugyanis nekem igy jött ki. pl: meórzációnál nálam inkább a jobb agyfélteke domináns de ennél a “lineáris/holisztikus feldolgozásmód”dolognál inkább a bal…., stb.stb.

 18. én mind a két oldalban látom forogni a lányt.ez am nem valami átverés, h automatikusan megfordul?na mindegy,de végül is matekból mindig is jó voltam(imádom)és rajzolni is nagyon jól tudok.meg a teszten se tudtam igazán eldönteni,h melyik a dominánsabb.szóval nem kizárt,h mind a kettő domináns.bezzeg normálisan kifejezni magam az nem meg :(

 19. A tolték szó hallatán a legtöbben egy régi civilizációra gondolnak, amely valahol Mexikóban alakult ki, de ennél sokkal többről van szó. A tolték szó valójában tudós-embert jelent, akinek fő törekvése, hogy megismerje az ismeretlent, és kiaknázza az emberi lét lehetőségeinek tárházát. Valamikor, e nemzetség szinte minden tagja rendelkezett azon képességekkel, melyek lehetővé tették, hogy közvetlen kapuk nyíljanak meg a varázslatra, arra az absztrakt magra, mely hitük szerint egyenlő az ember másik, rejtett felével. Ezt a rejtett oldalt az absztraktnak, a nagualnak, a másiknak hívták.
  A tolték, harcos nemzet volt, de nem csupán a szó hagyományos értelmében. Világszemléletük szerint az egész életet csata, melyben csak az maradhat életben, aki töretlenül harcol. Ezek az emberek csatában álltak – és állnak ma is – önmagukkal, saját tudatukkal, és a személyiségüket alkotó rituálékkal, jellemvonássá alakuló szokásaikkal, mert szentül hiszik, ezek azok a dolgok, melyek távol tartanak bennünket az absztrakttól. A szabadulás egyetlen módja, a túlélés egyetlen lehetősége az, ha megvívjuk ezt a végső csatát, levágjuk fejeit a sárkányként felénk tornyosuló öntükrözésnek, hogy valódi lényünk felszabadulhasson, és beléphessünk az ismeretlenbe.
  A mérhetetlen önfegyelem mellet meg kell feledkeznünk mindenről, ami eddigi világunkat alkotta, s képessé kell magunkat tenni arra, hogy befogadjuk a végtelent. Gondolatainkat, és általa fényszövedékünket addig a pontig kell lazítani és erősíteni, míg végül olyanná nem válik, mint a víz, s míg elveszítve emberi formánkat képessé tesz bennünket a tudás befogadására anélkül, hogy végül az őrület, vagy a halál marcangolná szét lényünket. Az emberi forma elvesztése az egyik alapkövét képezi ezen ösvénynek, mely talán az egyik legnehezebb, és legnagyobb munkát igénylő feladat. Eredményeképpen a harcos flexibilissé alakítja azt a formát, amit az évek során a tanulás, a belső párbeszéd, és az ebből adódó folytonos visszaigazolás megszilárdított.

  Nagual és tonal: A tolték hagyományok az ember, és a világ kettősségét a nagual és a tonal kifejezésekbe sűrítették össze. Minden, ami ismeretlen és megismerhetetlen, az a nagual részét képezi, és minden, ami ismert, az a tonal. A nagual, avagy az absztrakt, a gondolatokon túli rejtett oldal, akár az embert, akár a világot szemléljük. Ezt a kifejezést használták a harcos-társaságok vezetőjének megjelöléséül, és ezt használják akkor is, ha a különféle életformák rejtett oldalát kívánták megnevezni, amit a másiknak, a duplának is neveznek, és természetesen abban az esetben is, ha a sasról kívántak beszélni. Az ember esetében ez olyan erőforrások és világok székhelye, ahol az átfogó tudás leledzik, aminek elérése minden embernek megadatott. Az absztraktnak megszámlálhatatlan szegmense létezik, de nem mindegyik régió válik hasznára a harcosnak, sőt nem egy olyan létezik, amely kifejezetten veszélyes, vagy adott esetben természetében hordozza a félresiklás lehetőségét.
  Minden, ami ismert, tehát formával rendelkező, a tonal része. Az ember a gondolatival, és a belső párbeszéddel tartja fenn és igazolja vissza szüntelen. Minden, ami bennünket körülvesz, amit a szó mai értelmében látunk, vagy gondolunk, ennek a birodalomnak az alkotóeleme; az emberi személyiség, a szokások, a jellem, avagy az emberi forma. Ennek a módszeres és alapos kitakarítása, a forma folyékonnyá tétele, azaz a tonal visszahúzódása által válik elérhetővé az absztrakt.

  A tanítás szerint az ősi mexikóban élő sámánok, az embert két, önmagában is tökéletesen funkcionáló test, a bal és jobb test egységének tekintették, ennek meghatározó szerepe volt a samanizmus gyakorlatában, ez a felosztás nem két részről beszél, hanem két egészről, melyek kiegészítik egymást, tükrözve az univerzum alapvető kettős természetét.
  Az ősi mexikoi samanok a hangsúlyt a baltestre helyezték, mert ennek az energiaalakzatnak a természetét tekintették hatékonyabbnak, mint energiaáramlások: a bal féktelen, agresszív, heves hullámokban mozog, és energiahullámokat bocsát ki magából, napkitörés szerűen, a jobb test energiája inkább billegő tartályban lévő, hullámzó vízhez hasonlít, amely mélyebben spirális formában örvénylik.
  Alapvetően a jobbtestnek van energetikai túlsúlya és uralma a bal felett az átlag embernél, ez a folyton ismétlődő visszatérő mozgás a mindennapi élet eseményeit, a világ köznapi dolgait irányítja és vigyázza, de a jobb test energiájának körkörös mozgása elviselhetetlenül unalmas, ilyen körülmények közt nincs kiterjedés, növekedés, gyarapodás, újdonság, ezért unatkoznak az emberi lények (már aki). A varázslótanoncoknak alapvető feladata volt h megszüntessék a jobb test uralmát, a jobb test uralma az átlagembernek természetes, a sámánok számára azonban rendellenesség, amelyet igyekeztek orvosolni, ehhez rendkívül tudatos fegyelemre van szükség, mert könnyen lehet megszállottság, pszichés problémák, energetikai, asztrális sérülések az eredmény, ha az ismeretlenbe, az absztraktba felkészületlenül megyünk és nem vagyunk képesek megvédeni magunkat. A bal az ember rejtett oldala, hordozza mindazt az erőt, ami a végtelenbe vezet, a végső titkokhoz vezető út a itt rejlik.
  A varázslók, sámánok, harcosok törekvéseik középpontjában a baloldal van, a nagual életrehívása, aki ezen az úton jár, annak lényét ártformálja az absztrakt, és az út testesül meg általa, az absztrakt befogadására alkalmatlan az a tonal, amit a gyüjtőpont általános helyzete teremt (jobboldal), a tonált fel kell szabadítani, tisztára kell söpörni, meg kell törni az öntükrözésünk áramát, a tonal tisztára söprése hosszas folyamat, ám e nélkül merészkedni a absztraktba, az őrülettel vagy a halállal volna egyenlő, aki gyors eredményre vágyik tanuljon türelmet, a harcos, bár szívében béke lakik, könyörtelen önmagával szemben. A tonal rendbe rakása energiát (személyes erőt, tetterőt) szabadít fel lényünkben, a felszabadított energia révén a nagual közelebb hivható és beolvasztható lényünkbe, születésre hívva egy új varázslót, sámánt, felruház

 20. .. felruházva őt azzal a lehetőséggel, hogy szabadon szárnyalva Tollaskígyó válhasson belőle.

 21. én tudom forgatni a leányzót

 22. enis tudom forgatni a lanyt…eleg konnyen, igenyel egy kis koncentraciot. Eloszor az ora mutatoval megegyezo iranyba forgott de miutan elkezdtem godnolkozni azon h par perc mulva mit fogok tenni (eltervrztem) akkor megfordult…miutan arra gondoltam h egyik masik szemely utan mit erzik azutan megint megvaltoztatta az iranyat:D Remelem ez nem vmilyen trukkos kep ami nehany masodpercenkent valtogatja a forgasi iranyat.Talaltam egy ehhez hasonlo oldalt angolul,egy kicsit reszletesebben irja le.

 23. hol lehet megcsinálnia tesztet? am a leirtak alapján és mind2 agyféltekémet használom mert jo vok matekból és szépen is tok rajzolni szeretem a fejtöröket mega zenét is jo a hallásom….stb szal sztem min2:D

 24. a lány nekem mind2 irányban forgott és a végén már szinte én irányitottam h melyik irányba forogjon:D de joooo

 25. Megkérdezhetem, milyen forrásokból táplálkozott a cikk írója? Ki írta ezt egyáltalán, mert az sem derült ki. Köszönöm.

 26. Érdekes egy tanulmány, az egyetlen amibe belekötnék hogy mi van azokkal akik mind a kettőt használják? Én számtalan tesztet kitöltöttem/megcsináltam hogy kiderítsem és mindig arra az eredményre jutottam hogy nekem mind a 2 féltekét erősen használja az agyam. Van hogy amit a bal nem tud a jobb kipótolja. Erre van magyarázat?

 27. bal kezes, bal lábas, matematikus, az óra mutató járásával megegyező irányt tapasztaltam. ha egy ideig bámulod, akkor meg is fordul, de szerintem, ez azért van, mert mindkét agyféltekével rendelkezünk. engem igazából az érdekelne nagyon, hogy hogyan tudom befolyásolni, hogy mikor melyiket használjam?

 28. Bocsika, hogy ide IS beleklimpírozok, DE…
  Lehet – a leírtak alapján – hogy én a modern idegélettan CSŐDJE vagyok, de igényes önvizsgálatot tartva a tárgyban arra kellett rájönnöm, hogy nekem vagy EGYIK ‘tekém’ se működik megfelelően, vagy MINDKETTŐ TÚLműködik. Remekül elboldogulok a numerális, logikai és memoriter feladatokkal, BETŰéhségem csillapíthatatlan, 4O-5O év (!) távlatából is fel tudok idézni AKKOR megtanult szövegrészleteket (még olyan idegen nyelveken is, amiket azóta se használtam), stb. Ugyanakkor fizikailag FÁJ, ha ‘listáznom’ kell valamit, rühellem a rubrikákat. Ez azért vicces, mert ILYEN munkakörben dolgozom, s a munkámat mégis SZERETEM. ‘Magánéleti’ téren művészeti beállítottságú vagyok (szobrászatot és belsőépítészetet tanultam (PRIVÁTE és AUTODIDAKTAként), ugyanakkor ‘szabadkézi-rajzolni’ MÉGSEM tudok. A műszaki rajzban viszont kiváló voltam, a ki- ill. beforgatott metszetek ‘specialistája’-ként aposztrofált a tanárunk. A térlátásomat tökéletesnek hihetem, az ábrázoló geometria-órákon rajtam kívül szinte mindenki ‘vért izzadt’ az áthatások látásával, nekem meg ma, hatvan évesen is a FEJEMBEN születnek a meg az extrémebbnél extrémebb épületek látványterveinek ‘RÖNTGEN’-rajz változatai. Ritmusérzékem remek, de táncolni olyannyira nem tudok, hogy a tánctanár – anno – kirúgott,mint TELJESEN REMÉNYTELENt. Sokáig (újság)írással is foglalkoztam, nem hinném, hogy gondok lennének a verbális és absztrakciós képességemmel. BALkezesnek születtem (sajnos a Heine-Medin miatt a szüleimnek át kellett ‘nevelniük’), ma MINDKÉT kezemet használom a kézi, barkács- és mezőgazdálkodási eszközökhöz, de minden szerszámmal csak egy-egy meghatározott kézzel tudok PRECÍZEN bánni. Abszolútnak mondták anno a hallásomat is, a mai napig kiszúrom a legenyhébb falsokat is az instrumentális v. énekbeli előadásokban, de pl. tökéletesen ‘hülye’ vagyok a zeneelmélethez és a kottázáshoz. Stb., stb.
  Akkor most hogy is van ez a DOMINENCIA-ügy, kedves Neurológusok?

 29. A felhívásra:
  létezik egy már elcsépeltnek számító (szebben: KLASSZIKUS…) ábra, ahol egy kontrasztos (fekete-fehér) kép két elemet tartalmaz. Hogy MELYIKET látjuk a képbe, az attól függ… Az ábra VAGY egy ornamentizált kehely, VAGY két, egymással szemben lévő arc-profil (sziluett).
  Van aztán egy LOGIKAI feladvány is, ami tkp. két, egymással ELSŐ ránézésre semmilyen kapcsolatban nem álló kijelentésen alapul, mégis (a Stanislaw Lem könyvében leírtak szerint) alkalmas (?) arra, hogy egy kogens logikai elvrendszeren működő berendezést ‘kiüssön’ (számítógép). Én még nem teszteltem (lehet, hogy nem is fogom…), de azért itt a két állítás, hátha más KISÉRLETEZŐBB nálam:
  1. Ügyvéd vagyok.
  2. MINDEN ügyvéd hazudik.
  (Az e foglalkozást űzőktől ELNÉZÉST kérek, csak IDÉZETT PÉLDA volt!).
  Ha a géppel ‘lejátszatni’ nem is, de GONDOLATBAN átpörgetni – talán – szórakoztató.

 30. Én jobbkezes vagyok, de mindkét agyféltekémmel aktív. Főleg a jobb-bal. Minden tesztnél ez jött ki. Bal kézzel is bármit meg tudok csinálni. Akár írni is ( picit csúnyábban), de azon vagyok, hogy fejlesszem. Szerintetek ez normális, hogy mindkét kezemmel el tudom végezni a feladatokat?

 31. jégmadárkösöntyű:

  mi van azokkal,akik mindkét kezüket egyformán használják?
  én ilyen vagyok.

 32. Nekem is jobb, érdekesség, hogy sokáig azt hittem, hogy baloldali dominenciával rendelkezem. Volt is benne önbecsapás rendesen. De az útbeigazítás az megy kitudom magam fejezni. Az érdekelni, lehet ezt tanulni vagy van kivétel is?

 33. Nekem nem tudom milyen, mert egyszer ez – egyszer az jellemző, de ha jobban belegondolok általában bal mivel sokszor tudom mit akarok csak nem tudom kifejezni

  lineáris/holisztikus
  mind2 előfordul, attól függ mivel foglalkozom

  szekvenciális/random
  itt inkább bal oldal

  szimbolikus/konkrét
  itt mind2

  logikus/intuitív
  itt is mind2

  verbális/nonverbális
  itt inkább bal oldal

  valóság-alapú/fantázia-alapú
  itt egyszerre mind2

  én programozó vagyok, azt észrevettem, hogy amióta tudok programozni, nem tudok unatkozni, mert mindig pörög az agyam valamin, még akkor is amikor nem akarom
  elég kreatív vagyok, nem kell sok gondolat, hogy eljussak egy teljesen más dologhoz mint ahonnan elindultam, és ez teljesen “véletlen” tehát nem tudom eléggé kontrollálni a gondolataimat, megpróbálok koncentrálni a kérdésre de már teljesen máson pörög az agyam mert az “jobban tetszik”, egyszerre egy dologra tudok koncentrálni

  lenne egy olyan kérdésem , hogy mi van akkor amikor nem gondolok semmire? sokan nem tudják ezt felfogni, hogy “nem gondolni semmire”, mivel nem élték át és ezért nem is hisznek benne. Én háromszor voltam ebben az “állapotban” amikor nem gondoltam semmire, pontosabban nem tudtam semmire gondolni. Először eléggé megijedtem mert nem tapasztaltam még ilyet, de már tudatosan betudok lépni ebbe az állapotba, csak nem kísérletezek vele mert nem tudom milyen hatással van ez az agyamra nézve, viszont ebből kiindulva kifejlesztettem egy módszert amivel “letudom csendesíteni az agyam” tehát a gondolatokat mintha eltüntetném, kb olyasmi hatás mintha egy gépet újra indítana az ember, ezt naponta többször is alkalmazom

  milyen hatással lehet ez az agyamra nézve? és ha abba az állapotba kerülök, az lehet káros az agyamra? beszélni tudok viszont gondolkodni nem, nem tudom elmagyarázni, meg nem is teljesen értem a működését, viszont semleges érzésnek tűnik