- - - Hirdetés - - -
- - - - - - -

Víz a kútból

Van egy 9 literes, és egy 4 literes vödrünk, és egy kút, amiből vizet meríthetünk. Pontosan 6 liter vízre lenne szükségünk. Hogyan járjunk el?


Merítsük tele a 9 litereset, majd ezzel töltsük meg a 4 litereset kétszer és mindkétszer ürítsük is ki. A maradék egy liter vizet is töltsük a 4 literesbe. Ezután újra töltsük tele a 9 litereset és töltsünk a 4 literesbe amennyit csak lehet, ez 4-1=3 liter, tehát épp 6 liter maradt a 9 literesben.

- - - Hirdetés - - -
- - - - - - -

20 Hozzászólás - Víz a kútból

 1. - teletöltöd a 9 l-es vödröt
  - kétszer egymás után teletöltöd belőle a 4 l-est úgy, hogy a töltés után mindig kiöntöd a vizet a 4 l-esből
  - a maradék 1 l-t szintén átöntöd, de ezúttal benne hagyod a 4 l-esben

  - most a 9 l-es vödörben nincs víz, a 4 l-esben 1 l víz van

  - teletöltöd a 9 l-es vödröt
  - a teletöltött vödörbe belenyomod a 4 l-es vödröt a pereméig, tehát kiszorítasz vele 4 l vizet a 9 l-ből
  - így a 9 l-es vödörben marad 5 l, amibe beleöntöd az 1 l-t a 4 l-es vödörből

  A 9 l-es vödörben tehát pontosan 6 l víz van.

 2. 9 átöntöm a 4 literesbe -> marat a 9-esben 5 liter. Kiöntöm a 4 literest beleöntöm a 9 liter maradék 5 literjéből 4-et, így marad benne 1 liter. Telemerítem a 9 literest(kiborítottam a 4 litert)átöntöm 4 literesbe, így marad 6 liter a 9 literes vödörben! Kicsit nehéz eligazodni rajta de én megfejtettem. :D

 3. Na tehát, első az lenne hogy a vizet mindig visszaöntjük a kutba(mert gondolom nem akarunk pazarolni; :)
  teletöltjük a 9 literest, ebből beleöntjük a 4 literesbe a 4 litert ugye, visszaöntjük a kutba, meint bele a 4 litert, vissza a kutba, most bele az egy litert, igy a 9 literes kiürült, megtöltjük ujra; és a 4 literesbe csak 3 liter fér… ezért átöntünk 3 litert maaradt hat. SpyTech jol akarta mondani, de a 9 literesből nem öntötte át az egy litert :)

 4. ui, és a 4 literest iöntjük, mert csak a 9 literesben kell a 6 liter

 5. Prohászka Áron:

  Matematikai feladatot is kilehetne hozni a dologbol pl.:1/3 9l+ 3/4 6l

 6. Merítsük tele a 9 litereset, majd ezzel töltsük meg a 4 litereset kétszer és mindkétszer ürítsük is ki. A maradék egy liter vizet is töltsük a 4 literesbe. Ezután újra töltsük tele a 9 litereset és töltsünk a 4 literesbe amennyit csak lehet, ez 4-1=3 liter, tehát épp 6 liter maradt a 9 literesben.

  Ezt matek órán vettük és igy is magyaráztuk el.

 7. egy masik megoldas:
  megtoltom a 4 literest attoltom a 9be, megtoltom a 4 literest attoltom a 9 be , megtoltom a 4 literest atoltom a 9be, igy a 9 literes tele van es a 4 literes be 3 liter marad, kiuritem a 9 literest , majd bele a maradek 3 litert, megtoltom a 4 literest attoltom a 9 be megtoltom a 4 literest attoltom a 9 be, most tele megint a 9 literes es 2 liter a 4 literebe, majd uritem a 9 est, bele a maradek 2 litert , megtoltom a 4 literest es bele a 9 literesbe es vegul 6 liter …… huh :)))

 8. ööööö én szerintem ezt úgy sokkal 1 szerűbb megcsinálni ,hogy telimerjük a 4l -eset és átöntjük a felét a 9l-esbe ezt ugye szemre meg tudod mondani. akkor a 9 esbe 2l víz lesz a másikban meg ha telitöltöd akkor abban 4. szóval csak összeöntöd a 2-t és 4+2=6

 9. balu: a feladatot matematikai úton kell megoldani nem pedig “szemre”

 10. Ha már hozzászóltam akk egy fokkal nehezebb feladványt is írok, aminek tudtom szerint egy megoldása létezik: rendelkezésedre áll egy kút, egy 3 és egy 5 litres vödör, de pontosan 4 liter vízre van szükséged. Hasonló gondolatmenettel megoldható, a lényeg, hogy ne add fel. Nekem amikor elmondták gondolkodtam rajta néhány percet, majd a nap végén amikor már mindenki más feladta a jelenlévők közül gondolkodtam még úgy 5 percet és beugrott.

 11. Milyen társaság volt ez, Andor? Általános alsótagozat?
  1. 3 literest teletöltöd, átöntöd az ötösbe
  2. 3 literest teletöltöd, öntöd az ötösbe, amíg fér, így a hármasban marad 1 liter, az ötöst kiüríted
  3. átöntöd az ötösbe az 1 litert, meg rá még hármat

  leírni sokkal hosszabb idő volt, mint rájönni

 12. Ez úgy is jó nem hogy teli töltöm a 4l-es vödröt azt átöntöm a 9l-be majd félig megengedem a 4l-est és azt ia átöntöm!!!!!!

 13. nagyon konnyu feladat

 14. Sokkal egyszerűbb.
  Veszed a 4litereset töltsd tele csúrig,aztán bele a 9literesbe,ugye akkor lesz benne 4liter víz,nah ezek után a 4litereset félig töltsd meg,akkor lesz benne 2liter,azt is bele a 9literesbe.
  Akkor mennyi lesz benne?
  6liter összesen,ilyen egyszerű

 15. Baszki amíg kb 5x kiürítgetjük a hordókat elmegy fél hekto víz, hogyha nekem 6 liter vízre van csak szükségem nem pazarlok el 20 litert :D Hülye feladat

 16. öcsém ez történ:laptop bekapcs,net elenörzés, google,beirom 5.osztályos fejtörök, mit ad ki??? 4. osztályos fej török majd szétmentem a méreg töl:D

 17. fogom a kilenc literes vödröt és nem öntöm tele hanem csak 6 literig azt csá

 18. Minek jön logikai fejtörőket olvasni, aki “fogom a kilenc literes vödröt és nem öntöm tele hanem csak 6 literig azt csá” szinten van?

 19. az ötliteres háromliteres -nek van másik megoldása isk

 20. lásd Die Hard, Simon mondja :)