- - - Hirdetés - - -
- - - - - - -

Egy gazda szolgát akart felfogadni.

Egy gazda szolgát akart felfogadni. Előtte azonban a szolgának a következő próbát kellett teljesítenie:
- Látod ezt a hordót? Ezt vízzel kell megtöltened, méghozzá úgy, hogy pontosan a feléig érjen, se többet, se kevesebbet nem szabad töltened bele. De vigyázz, közben se pálcát se egyéb más mérőeszközt nem használhatsz!
A szolga megbirkózott a feladattal. Hogyan csinálta?


A hordót oldalra döntve úgy, hogy a víz pontosan a pereméig érjen, akkor a hordó fenekének legmagasabb pontja is éppen a víz színénél van, ha a hordó félig van

- - - Hirdetés - - -
- - - - - - -

12 Hozzászólás - Egy gazda szolgát akart felfogadni.

 1. Kicsit reszletesebben leirnad legyszi a megoldast? Milyen peremrol van szo? Koszi!

 2. Ja, ertem, bocsi. Azt jelenti, hogy nem teljesen oldalra dontve, hanem hegyesszogben alljon a hordo. OK.

 3. Felteve, hogy a hordo szimmetrikus. :)

 4. 45 fokos szögben kell megdönteni, de szemre döntsd meg a hordót :D

 5. 45 fok

 6. Szerintem meg a hordó lukas XD

 7. :)

 8. Szóval az van, hogy ez csak olyan hordóra igaz, ami nem csak forgástest, de a felső és alsó részei egyformák (tükörszimmetrikus a forgástengelyét felező, arra merőleges síkra )

  A dőlésszög természetesen a hordótól függ. Könnyű belátni, hogy egy kercsúbb, hosszúkásabb hordót jobban meg kell dönteni, míg egy kerekebb hordót kevésbé. A 45 fok csak igen kevés esetben lesz megfelelő.

 9. Szóval a feladvány pongyola

 10. vesz egy egy vödröt ami a fele

 11. A hordónak, mint 3d-s test, melyik a pereme???

  Az rendben van, h meg kell dönteni és akkor pont fix fele lesz tele/üres, de hát ez hogy fog látszani röntgenszem nélkül??? Sehogy.

  Megoldás:
  A (leendő) szolga arra a lapos oldalára állította a hordót, amelyiken nincs lyuk (eredetileg hordó hátulja). Mivel a hordó tetején is van lyuk, ami elvileg középen van, és ez most oldalra került, a hordó eredeti elején levő lyukon keresztül (ami most fent van), addig töltötte a vizet, amíg ki nem csordult az oldalsó lyukon.

 12. Nahát, félresiklottak a gondolatok. Ha telitölti és megdönti addig (nem 45 fok!,)amíg az alsó metszeti sarkától a felső metszeti sarkáig ér a vízstint, akkor az 50 % térfogat marad. Képzeljetek el egy téglalapot, aminek két átlós sarkát kell összekötni, ez a vonal felezi a test felszínét. 3D-ben ugyanez van, ott a víz felszine az átló.