- - - Hirdetés - - -
- - - - - - -

Az arab végrendelete

Meghalt az öreg arab. Végrendelete szerint a két fia közül az örökli mesés vagyonát, amelyikük tevéje egy verseny során leglassabban ér a legközelebbi oázisig. A végrendelet felolvasása után a két fiú tevére pattant, és gyors iramban elindult az oázis felé. Miért?


Mindegyik a másik tevéjén ült.

- - - Hirdetés - - -
- - - - - - -

12 Hozzászólás - Az arab végrendelete

 1. Mivel az kapja a vagyont, aki a leglassabban ér el a legközelebbi oázisig, s vszínűleg mindkét fiú meg akarja szerezni a vagyont, hogy túljáranak a másik eszén, mindketten gyorsan indulnak…
  Elég, ha az egyik az oázishoz közeledvén az utolsó pillantban lelassít annyira, hogy a testvére érjen előbb az óázishoz. Így az eszesebbé a vagyon…

 2. A megoldás az, hogy tevét cserélnek, mivel az a fiú örököl amelyiknek a TEVÉJE a leglassabban ér a legközelebbi oázisig.

 3. Ezt nem értem, mi a töknek cserélnek tv-t?

 4. Bubu ( matekzseni…):

  tényleg attiláé a pont, azért cserélnek tevét, mert így azé a vagyon, aki elöbb odaér, mert a másik tevéjével ért oda, így az övé ér oda később!

 5. nade miért lenne érdeke a lassabb tevével közlekedőnek odaadnia a másiknak a tevéjét? hisz akkor oda a vagyon… másrészt én azt csináltam volna, hogy megegyezek a tesóval, hogy egyszerre érjünk be így fele vagyon az enyém, fele az övé, fő a béke :)

 6. Ez a feladat nem helyes, megmagyarazom: azert nem helyes mert nem teljes, feltetelezesek felhasznalasa nelkul keptelenseg valaszolni rea, es koszonhetoen a vilagnak melyben elunk a nagytobbseg feltetelezese az hogy mindketten megakartak szerezni a vagyont, es igy logikus hogy tevetcsereltek, mert a teve szamitott a celbaeresnel es nem az egyen.

  DE mivan abban az esetben ha mind2 fiu ugygondolkozott hogy marpedig nekik nem kell ezen meses vagyon(mivelhogy emberekrol van szo, es a feladat megkoveteli a feltetelezeseket, ez is egy lehetseges feltetelezes), ebben az esetben a valaszt, azert vagtattak el gyorsan az oazis fele, hogy a masik kapja meg a vagyont.

  Es szemelyszerint egy logikai feladat melynek tobb helyes megoldasa is lehet, az nem logikai feladat, csak egy filozofiai kerdes.

 7. nem gondoltam volna hogy aza megoldás ami :D

 8. Megoldás: Azért, mert szomjasak! XD

 9. A teljes megoldas talan igy hangzana, hogy mivel igy semmikeppen sem jutottak dulore, mivel mindket teve olyan lassan ment, ahogyan csak birt (feltetelezve hogy a vagyont megszerzeset szem elott tartottak), egy ido utan mindketto megallt, es lepihent. Mivel igy nem jutottak volna soha dulore, ezert csereltek tevet, igy a versenynek lehetoseget teremtve azzal, hogy veget erjen, ahol mar nem a lassabbik, hanem a gyorsabbik gyoz. Ehhez tehat kooperalnia kellett egymasnak a ket testvernek, hogy az egyikuk biztos gyoztes lehessen ahelyett, hogy mindketten halaluk vegeig a sivatagban uljenek varva arra, hogy a masikuk lassabban er be a celba, tehat soha. Ez egy jo pelda egyebkent a jatekelmeletekre, a kooperacio hangsulyara.

 10. a buta emberek ujabban fejtoroket oldanak? milyen durva, hogy megmondjak neked a valaszt es akkor sem erted =))
  te: ha felpattansz a tesod tevejere, es gyorsabban odavagtatsz az oazishoz, mint o a te teveddel, akkor a tied a vagyon, mert a te teved lassubb volt! Altalaban az a nyertes aki a gyorsabb, de itt az oregarab, forditva adja fel a feladatot, tehat forditott megoldassal es forditott szereppel szuper konnyu megoldani, azaz rajonni, h miert is rohantak az oazishoz, mikor lassunka kellett volna lenniuk.
  Es amugy itt nem kooperaciorol van szo btw., hanem te akarsz nyerni, nem pedig az erdekel, hogy a masik fel eletet a sivatagban tolti, es mivel tudod, h hogyan nyerhetsz, elveszed a tevejet, erre o is elveszi a tied, de ezt nem nevezherjuk kooperacionak, mert mikor elvette a teved, te nem kooperalni akarsz es elveszed te is az ovet, hanem nem akarsz hatranyba kerulni, es ezt versenyszellemnek es nem kooperalasnak nevezzuk!

 11. Hűűűűű, hogy itt milyen okos emberek vannak, jót röhögtem rajtatok,”Az”,”Balla Sándor”, köszönöm nektek:DDDDDDDDD “amelyikük tevéje egy verseny során leglassabban ér a legközelebbi oázisig.” A teve csak akkor fog elindulni ha hajtják, ezért nyilvánvaló, hogy nekem a testvérem tevéjére kell szállni, ha azt akarom, hogy az enyém érjen be lassabban.

 12. laciiiiiiiiiiiiiiiiii:

  tök könnyű volt :P