- - - Hirdetés - - -
- - - - - - -

A nehezebb biliárdgolyó

Egy asztalon kilenc külsőre teljesen egyforma biliárdgolyónk van. Azonban az egyik biliárdgolyó egy kicsit nehezebb, mint a többi nyolc.
Van egy kéttányéros mérlegünk amellyel két mérésből meg kell állapítani, hogy melyik a nehezebb biliárdgolyó. Hogyan csináljuk?

Először három részre osztjuk a kilenc golyót. Első mérésnél felteszünk a mérleg két tányérjára három-három biliárdgolyót. Ha elmozdul a mérleg valamelyik tányérja akkor abban a hármasban található a nehezebb biliárdgolyó, de ha nem akkor azok között van amelyek kimaradtak a mérésből. A maradék három biliárdgolyó közül egyet-egyet felteszünk a mérleg két tányérjára. Amelyik elmozdul abban lesz a nehezebb biliárdgolyó, de ha egyik se mozdul el akkor az asztalon hagyott biliárdgolyó a nehezebb.

- - - Hirdetés - - -
- - - - - - -

1 Hozzászólás - A nehezebb biliárdgolyó

  1. Kiválasztunk 3-3 db golyót először: 1. eset: Mindegyik ugyanolyan nehéz, ekkor tudjuk, hogy a maradék 3 golyóban van a nehezebb. Ezen 3 közül kiválasztunk 2-őt véletlenszerűen, ha nem mozdul a mérleg, akkor a harmadik golyó a nehezebb, ha megmozdul, akkor egyértelmű. 2. eset: Az egyik 3-asban benne van a nehezebb. Ekkor ugye elmozdul valamelyik irányba a mérleg. Tehát tudjuk, hogy abban a 3-asban van benne a nehezebb. Majd eljárunk ugyanúgy, ahogy az első esetnél.